Hou je van cheesecake? Dan moet je de Japanse cheesecake eens proberen. Het smaakt heel anders dan de Amerikaanse variant, terwijl je niet echt andere ingrediënten gebruikt. Het verschil in smaakbeleving komt door de Japanse kooktechnieken. Je klopt namelijk de eiwitten apart en spatelt dit later door het beslag heen. Hierdoor krijg je een veel luchtiger en romigere textuur. Deze Japanse versie ;igt dan ook een stuk lichter op de maag, waardoor je er ongetwijfeld nog een stukje van zult willen. Er gaan geen ingewikkelde ingrediënten in en je kunt alles in een reguliere supermarkt kopen. De cheesecake is 3 tot 4 dagen houdbaar in de koelkast. En 3 á 4 weken houdbaar na invriezen.
Bakplaat of ovenschaal (waar water in kan tijdens het bakken)
Taartvorm (20cm diameter)
2 Beslagkommen
Zeef
Keukenmachine of mixer
Bakpapier voor airfryer We gebruiken in dit recept geen airfryer maar enkel het bakpapier
Schaar
Maatbeker
Garde
Rasp
Pannenlikker/siliconen spatel
Sateprikker
Bakkwastje (optioneel)
Uitgekookte jampot (optioneel)
Ingrediënten
Ingrediënten
6eieren
300gramroomkaas
60gramongezouten boter
200gramslagroom
160gramsuiker
80gramcakemeel
1limoen
Boter
Optioneel zelfgemaakte (ananas) jam
500gramananas stukjes(of een ander / gemend fruit)
1limoen
200gramgeleisuiker
Instructies
Bereiding
Knip het bakpapier in de vorm van de taartvorm. Beboter het bakpapier aan de buitenkant en leg het in de taartvorm.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Scheid van de 6 eieren het eiwit van het eigeel en zet beiden in een aparte kom in de koelkast.
Maak het cakebeslag. Dit doe je "au bain-marie". Dit wil zeggen dat je het indirect verwarmt. Pak een kookpan en doe hier een paar centimeter water in. Pak een hitte bestendigde beslagkom welke boven op de kookpan past, maar het water niet raakt. Verhit de pan, zodat de kom door wat waterdamp wordt opgewarmd. Zorg hierbij wel dat de stoom langs de beslagkom er uit kan, druk deze dus niet vast in de pan!
Doe 300 gram roomkaas, 60 gram ongezouten boter, 200 gram slagroom en 60 gram suiker in een beslagkom. Roer de inhoud van de kom nu boven het warme water, zodat de suiker goed oplost. Klop dit tot een klont-loos beslag.
Voeg stuk voor stuk de 6 eidooiers toe en roer door.
Haal van de hittebron af en zeef het cakemeel door het beslag tot het een zijdezachte uitstraling heeft.
Rasp de limoenschil. Ongeveer 1 eetlepel is genoeg en voeg dit toe aan het beslag. Doe vervolgens het limoensap van de limoen erbij.
Giet een laag water op de bakplaat of in een ovenschaal en zet deze onderin de oven. Doe de ovendeur weer dicht.
Mix al het eiwit op een middelmatige stand ongeveer 2 minuten en voeg dan steeds een beetje suiker toe tot je 100 gram hebt toegevoegd.
Mix nu verder op hoge stand tot het eiwit niet meer doorzichtig maar wit van kleur wordt.
Roer het nu voorzichtig, beetje bij beetje door het cakebeslag en giet het beslag in de taartvorm.
Zet de temperatuur van de oven terug naar 160 graden. Zet de taartvorm op een rooster, die je boven de plaat met water zet en bak au bain-marie ongeveer 60 minuten. Zet daarna de temperatuur terug op 150 graden en bak nog 10 minuten.
De baktijd kan per oven verschillen. Test met een satéprikker of de cheesecake van binnen gaar is. Dit doe je door de satéprikker in de cheesecake te prikken. Als deze schoon is, zodra je hem eruit haalt, is jouw cheesecake gaar.
Doe de oven uit en zet de ovendeur op een kier voor 15 minuten. Laat de cheesecake gedurende die 15 minuten nog even staan.
Haal de Japanse cheesecake uit de taartvorm, verwijder het bakpapier.
Bestrooi eventueel met poedersuiker, of bekwast eventueel met (zelfgemaakte) jam. Serveer op kamertemperatuur.
Optioneel: Maak jam
Zet een steelpan op het vuur met 500 gram ananas en voeg 200 gram geleisuiker toe.
Rasp de limoen, en knijp hem uit. Voeg zodra de suiker gesmolten is, de rasp en limoensap toe. Giet de jam in een uitgekookte jampot tot aan de rand vol. Draai goed dicht en zet ondersteboven neer om af te koelen.
Bekwast de bovenkant van de Japanse cheesecake met zelfgemaakte jam. Smullen maar!
Goed om te weten!
Ondanks een zorgvuldige review kan het zijn dat er een typefout of verkeerd getal in onze recepten is verwerkt. Mocht dit zo zijn, meld het ons dan, zodat we samen de recepten zo accuraat mogelijk houden! In sommige recepten verwerken wij affiliate-links. Als jij iets koopt via zo'n link verdienen wij hier een kleine commissie mee. Uit deze inkomsten bekostigen wij deze website en bijbehorende content, recepten en kooktips.