Boen het zwoerd schoon, dit is het buitenste (witte) vet laagje (dit kan je makkelijk doen met een een stukje keukenpapier). Doe het stuk spek in een grote pan en zet onder water. Breng aan de kook en laat dat een half uur koken.
Haal het spek uit het water, laat het afkoelen. Leg het op een snijplank met het zwoerd naar beneden, en snij het spek om de 2 cm in tot op het zwoerd. Je maakt eigenlijk een waaier, het zwoerd houdt het spek bij elkaar.
Droog het spek goed af. Maak de bovenkant nog extra schoon met een prop keukenpapier en een eetlepel azijn.
Prik nu gaatjes in het zwoerd. Dat doe je met een sateprikker. Niet één of twee gaatjes, nee, tientallen gaatjes. Die zorgen er straks voor dat het vet uit het spek kan druipen, zodat het spek superkrokant bakt.
Pers de knoflook uit, meng dat met de 5 spice kruiden, het zout en de suiker. Dat prutje smeer je tussen de stukken spek die je hebt ingesneden. Smeer er daarna de onderkant nog mee in. Pak het goed in en laat het een paar uur in de koelkast marineren.
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bereiding
Leg het spek, met het zwoerd naar boven, in een ovenschaal. Wrijf de bovenkant eventueel nog even droog met keukenpapier en strooi daar wat zout overheen. Bak het spek in drie kwartier tot de bovenkant heel krokant is geworden.
Ondertussen kun je de saus maken. Pers 2 teentjes knoflook uit. Verhit de zonnebloemolie in een pannetje, fruit daar de knoflook en de gember in aan. Doe het blikje tomatenpuree erbij, de ketjap, azijn en suiker bij. Voeg een beetje water of appelsap toe en roer goed door elkaar. Proef de saus: is er nog zout nodig? Is de saus te zoet? Het gaat om de juiste balans tussen zoet en zuur.
Snij het spek in stukjes, schep de saus er overheen.
Goed om te weten!
Ondanks een zorgvuldige review kan het zijn dat er een typefout of verkeerd getal in onze recepten is verwerkt. Mocht dit zo zijn, meld het ons dan, zodat we samen de recepten zo accuraat mogelijk houden! In sommige recepten verwerken wij affiliate-links. Als jij iets koopt via zo'n link verdienen wij hier een kleine commissie mee. Uit deze inkomsten bekostigen wij deze website en bijbehorende content, recepten en kooktips.