225gramongezouten roomboter+ een beetje extra om in te vetten
50gramongezouten roomboterom te smelten
125grambloem
1theelepelgemalen nootmuskaat
1theelepelgemalen kardemom
1theelepelgemalen kruidnagel
2eetlepelsgemalen kaneel
1zakjevanillesuiker
Instructies
Voorbereiding
Vet de bakvorm in en zorg dat je alle ingrediënten klaar hebt staan.
Splits de eieren in 2 kommen, zodat je het eiwit in één beslagkom hebt en het eigeel in de tweede beslagkom.
Verwarm de oven voor op 200 ºC bovenwarmte.
Bereiding
Klop de boter glad, bij voorkeur met een elektrische hand- of keukenmixer.
Voeg de helft van de suiker toe en klop tot het mengsel licht en luchtig is.
Voeg de eierdooiers en het vanille-extract toe en klop goed door. Laat dit even staan.
Klop vervolgens de eiwitten in een smetteloze, vetvrije kom licht en schuimig. Vergeet niet dat de garde ook schoon moet zijn en vrij van vet, anders krijgt je niet het gewenste volume.
Voeg geleidelijk de andere helft van de suiker toe aan het schuimende eiwit, terwijl je het eiwit langzaam en gestaag blijft kloppen.
Als je alle suiker hebt toegevoegd, zet je de mixerstand hoger en klop je tot de eiwitten stijve pieken vormen die niet inzakken als je de garde eruit haalt.
Voeg vervolgens een flinke eetlepel eiwit toe aan het botermengsel en meng goed.
Spatel met een spatel voorzichtig één derde van het bloem door het boterbeslag, gevolgd door één derde van het resterende eiwit.
Herhaal dit twee keer, waarbij je elke keer één derde van het bloem en dan één derde van het eiwit erdoor spatelt. Niet overmixen; stop met roeren zodra het beslag gelijk van kleur wordt.
Doe de helft van het beslag in een andere kom.
Klop de kruiden voorzichtig maar grondig door het beslag van één van de kommen.
Verdeel met een plastic deegschraper een kwart van het ongekruide beslag over de bodem van de springvorm, zorg voor een vlakke, gladde laag. Het beslag moet gelijkmatig verdeeld zijn, zonder dikke of dunne plekken en de zijkant van de vorm moet schoon worden gehouden.
Plaats de springvorm onder de grill tot het beslag goudbruin en gaar is. De eerste laag duurt langer dan de rest, omdat deze iets lager in de pan ligt en dus verder van de warmtebron. Het duurt ongeveer 5 minuten om te bakken, maar zorg ervoor dat de laag gaar is, voordat je de volgende laag beslag toevoegt. Haal de springvorm weer uit de oven zodra de eerste laag klaar is.
Smelt ondertussen de extra boter in een pannetje of in de magnetron.
Bestrijk vervolgens de bovenkant van de cakelaag met gesmolten boter.
Verdeel een kwart van het gekruide beslag erover. Verdeel het beslag opnieuw gelijkmatig en soepel en plaats de springvorm terug onder de grill.
Als deze laag gaar is (na ongeveer 3 minuten), haal je de springvorm weer uit de oven en bestrijk je hem met boter.
Verspreid opnieuw een kwart van het ongekruide beslag over de gebakken laag en blijf dit proces herhalen met contrasterende lagen gekruid en ongekruid beslag, totdat al het beslag op is. Je zou moeten eindigen met acht cakelagen met afwisselend lichte en donkere kleuren.
Als de laatste laag gaar is en onder de grill vandaan is gehaald, maak je de cake voorzichtig los van de zijkant van de springvorm.
Maak de klem van de springvorm los, verwijder de cake en laat afkoelen op een rooster.
Zodra de cake is afgekoeld, wikkel je hem in een paar lagen huishoudfolie en bewaar je hem op een koele plaats buiten de koelkast.
Serveer de spekkoek in dunne plakjes.
Goed om te weten!
Ondanks een zorgvuldige review kan het zijn dat er een typefout of verkeerd getal in onze recepten is verwerkt. Mocht dit zo zijn, meld het ons dan, zodat we samen de recepten zo accuraat mogelijk houden! In sommige recepten verwerken wij affiliate-links. Als jij iets koopt via zo'n link verdienen wij hier een kleine commissie mee. Uit deze inkomsten bekostigen wij deze website en bijbehorende content, recepten en kooktips.